Uprawa ogrodu ziołowego

W sklepach możemy kupić różnorodne zioła doniczkowe, które nadają się do uprawy w kuchni. Jednak w doniczkach nie rosną one zbyt okazale. Więc dlaczego by nie uprawiać własnych ziół w przydomowym ogródku. Zioła oprócz właściwości zdrowotnych i smakowych mogą także pięknie się prezentować na ogrodowych rabatach, skalniakach i w zacisznych zakątkach. Do urządzenia ogrodu ziołowego nie jest potrzebna duża przestrzeń. Zioła nie są zbyt wymagającymi roślinami dlatego będą się dobrze czuły zarówno na rabatach, w części skalniaka czy też w kąciku przy tarasie. Zioła w ogrodzie bardzo pięknie się prezentują, mienią się różnymi kolorami: zielonym, purpurowym, szarym i srebrnym. Niektóre zioła mają także kwiaty. Bardzo wiele gatunków zawiera w sobie olejki eteryczne, które mają właściwości odstraszające szkodniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zioła mogły bujnie rosnąć w ogrodzie. Wystarczy zapewnić im odpowiednie warunki. Najważniejszy jest na pewno wybór miejsca. Ponieważ są to rośliny ciepłolubne, dlatego dobrze będą rosły w ciepłym, zacisznym miejscu, najlepiej osłoniętym przed wiatrem. Ziemia pod ziółka musi być ziemią żyzną, najlepiej próchniczą i wzbogaconą kompostem. Odczyn ziemi powinien być obojętny, chociaż może być także lekko zasadowy. Gleba powinna także dobrze przepuszczać wodę. Zioła nie lubią zbyt mokrego podłoża. Z tego też względu warto zrobić drenaż ze żwiru albo gruzu. Jeśli chcemy posadzić kilka gatunków ziół w jednym miejscu musimy zwrócić uwagę na to, co dane gatunki lubią. Te gatunki, które nie przepadają za wodą powinny być sadzone wyżej, natomiast te, które lubią więcej wody posadźmy w niższych partiach. W czasie suszy należy dbać o zapewnienie ziołom odpowiedniej wilgotności. Większość gatunków ziół dobrze znosi sezon zimowy i związaną z tym mroźną pogodę. Zdarza się, że niektórym gatunkom zamierają łodygi. Jednak na wiosnę wystarczy je przyciąć aby wypuściły nowe łodyżki. Okazy wyjątkowo wrażliwe na mróz warto okryć na ten czas słomą. Aby zioła można było także konsumować a nie tylko cieszyć nimi oczy, należy wiedzieć kiedy najlepiej zebrać plon. Najlepszy smak mają zioła przed okresem kwitnienia. Później stają się łykowate i twarde. W lecie najlepiej wykorzystywać świeże zioła prosto z ogródka, a w zimie wykorzystywać je w formie zasuszonej lub zamrożonej. Ziół nie zrywamy, tylko ścinamy ostrym nożem albo nożyczkami a następnie płuczemy pod zimną wodą. Aby zachować aromat ziół dodawanych do potraw, nie krójmy ich na deskach drewnianych gdyż one ten aromat z ziół wyciągają. Jeśli mamy dużo ziół i nie jesteśmy w stanie wykorzystywać ich na bieżąco, zróbmy zapasy na zimę. Zioła suszy się w zacienionym i przewiewnym miejscu. Świetnie nadaje się do tego strych. Wysuszone zioła rozdrabnia się w palcach i przechowuje w szczelnych pojemnikach najlepiej z ciemnego szkła. Zioła poddane suszeniu przechowuje się nie dłużej niż rok. Ziołowy ogródek jest bardzo dobrym pomysłem. Nie wymaga dużo pracy ani szczególnego dbania o rośliny, a smak ziół z własnej uprawy na pewno będzie wyjątkowy.

Tagi: ogród, roślinność, roślina | Mapa