Kilka rad dotyczących kompostowania

Coraz popularniejsze jest życie w zgodzie z naturą. Większość z nas segreguje śmieci, używa ekologicznych torb na zakupy, kupuje ekologiczną żywność. Posiadacze własnych ogrodów często podejmują decyzje o założeniu kompostownika. Dzięki temu można uzyskać naturalny nawóz pełen zdrowych i pożywnych substancji dla roślin ogrodowych. Ogólnie wiadomo, że aby rośliny mogły zdrowo rosnąć i się rozwijać oprócz wody potrzebują także odpowiedniego nawozu. Oczywiście można go kupić w sklepie ogrodniczym, ale po co, skoro sami możemy go stworzyć. Kompost jest bardzo łatwy do zrobienia i nie potrzebuje wielkich nakładów finansowych. Pierwszym krokiem do stworzenia kompostownika jest wybrania odpowiedniej lokalizacji. Miejsce to najlepiej żeby było zacienione i osłonięte przed wiatrem. Na podłoże nie można wykładać żadnej folii a tym bardziej utwardzonej podłogi ponieważ podłoże musi być przepuszczalne. To wszystko po to, aby ułatwić dostęp do kompostownika mikroorganizmom i dżdżownicą. Odgrywają one istotną rolę podczas procesu rozkładu materii organicznej. Również woda musi mieć gdzieś ujście aby nie powodowała gnicia odpadków. Najwygodniej kompost produkować w drewnianej skrzyni z dostępem do powietrza. Również w sklepach ogrodniczych można kupić gotowe plastikowe kompostowniki. Dobry kompost można uzyskać poprzez wrzucanie do niego odpowiednich odpadków. Na dno najlepiej rzucić pocięte gałęzie i grube pędy. Taka warstwa ułatwi dostęp powietrza. Na gałęzie rzucamy odkwaszony torf albo próchniczą ziemię, które mają za zadanie zapobiec wymywaniu cennych składników z kompostu. Jest to gotowy podkład na który bezpośrednio można wrzucać odpadki. W przypadku kiedy jest to nowy kompostownik, możemy wrzucić do niego specjalną szczepionkę, która przyspieszy rozkład materiału organicznego. Po pewnym czasie kompostownik dysponuje już własnymi mikroorganizmami. Materiał w kompostowniku musi być stale wilgotny. Dlatego w sezonie letnim gdy panuje susza trzeba go podlewać wodą. Natomiast w przypadku gdy dużo pada trzeba sprawdzać odpływ wody, aby kompostowany materiał nie był za bardzo mokry. Kiedy zauważymy, że kompost jest zbyt mokry można nakłuć go widłami w celu szybszego osuszenia. Kilka razy w trakcie sezonu kompost trzeba przerzucić „do góry nogami” po to, aby odpadki z samej góry znalazły się na dole. Zdanie niektórych, że kompost brzydko pachnie częściowo mija się z prawdą. Dobrze prowadzony kompostownik tak naprawdę przyjemnie pachnie ściółką. Jeśli odczuwany jest zapach zgnilizny oznacza to, że proces kompostowania przebiega nieodpowiednio. Zwykle jest to spowodowane złym dopływem powietrza. Wówczas należy zadbać o poprawę dostępności powietrza na przykład poprzez nakłucie kompostu widłami. Czas rozkładu resztek w przydomowym kompostowniku jest uzależniony od wilgotności, temperatury i rodzaju wyrzucanych odpadków. Cały proces może trwać od trzech miesięcy nawet do trzech lat. Do kompostowania nadaje się trawa, liście, chwasty, odpadki z warzyw i owoców, gałęzie, a także popiół z kominka lub grilla i wiele innych odpadków, których znajdziemy sporo w naszych domach i ogrodach.

Tagi: ekologia, roślinność, roślina | Mapa